CV

Prof. Ir. Wout van Bommel studeerde Technische Natuurkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij heeft ruim 35 jaar bij Philips Lighting gewerkt in verschillende lichtapplicatie functies. Hij was verantwoordelijk voor het internationale Lighting Design and Application Centre (LiDAC) van Philips. Hij heeft onderzoek gedaan op het gebied van straat-, sport-, en binnenverlichting. Enkele van de concepten die hij op basis van dit onderzoek heeft geïntroduceerd zijn nu opgenomen in nationale en internationale aanbevelingen en normen. Lichtinstallaties over de hele wereld worden mede ontworpen op basis van deze concepten. Voorbeelden zijn: het semicilindrisch verlichtingsconcept voor woonstraatverlichting, het verblindingsgetal GR voor sportverlichting en de "surround ratio", SR voor straatverlichting.

          Klik logo om betreffende Website te bezoeken.
 

Van 2003 tot 2007 was hij President van de Commission Internationale de l'Eclairage, CIE. (internationale verlichtingscommissie). Vanaf de oprichting in 1988 tot 2008 was hij de Nederlandse vertegenwoordiger in de Europese Normcommissie CEN TC 169 "Lighting Application".
Hij was in 2008 en 2009 bestuurslid van de International Dark-Sky Association (IDA).
Hij was voorzitter en is bestuurslid van de Nederlandse Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid (SOLG) en natuurlijk is hij actief lid van de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde NSVV.

Gedurende negen jaar is hij voorzitter van de Nederlandse Normcommissie "Verlichting" (NEN) geweest. Hij is medeoprichter van de verlichtingscursussen van ROC Midden Nederland (MVT en HVK) en geeft daar sinds 20 jaar les.
Hij is bestuurslid geweest van de ondersteuningsgroep van de Duitse DIAL organisatie die de gratis, firma-neutrale lichtontwerp software “DiaLux” ontwikkelt.

Wout van Bommel werd in 2004 benoemd tot Consulting Professor aan de Fudan Universiteit van Shanghai en in 2008 tot externe gecommitteerde aan de Master opleiding "Light and Lighting" van de Universiteit van Londen (University College, UCL: Bartlett Institute).
Hij heeft meer dan 100 publicaties op zijn naam staan, is de auteur van het boek Road Lighting (vertaald in het Chinees en Pools).
Over de hele wereld heeft hij voordrachten op congressen gegeven, hij is docent geweest van verschillende cursussen en heeft diverse workshops gegeven.
Klik hier voor een overzicht van zijn publicaties en voordrachten.