Nieuwsflits, boek Interior Lighting:
Vandaag, 26 augustus 2019, is mijn nieuwe boek "Interior Lighting" bij Springer gepubliceerd.
Nieuwsflits, Collegetour 2019:
Deze winter begin ik een reeks van tien 2-uurs lichtcolleges op het bureau van de NSVV in Ede.. Deze tour zal de komende winters jaarlijks plaatsvinden.
Nieuwsflits, Collegereeks voor Seniorenacademie:
Op dinsdagmorgen in oktober en november 2019 geef ik vier colleges voor de seniorenacademie HOVO-Brabant: "Hoe licht onze levenskwaliteit beinvloedt". Deze colleges zijn gericht op niet-lichtprofessionals (licht-leken). Inlichtingen en inschrijven: HOVO Brabant.
Nieuwsflits, Wout van Bommel Award:
Vandaag, 11 februari 2019, ontving Wout van Bommel als eerste de naar hem vernoemde "NSVV Wout van Bommel Award" uit handen van de NSVV voorzitter John de Joode. Deze award zal voortaan jaarlijks door de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde worden uitgereikt.
Nieuwsflits:
Wout van Bommel ontving de internationale 2020 LIT Lifetime Achievement Award for Lighting Application Research


INTERIOR LIGHTING
Fundamentals, Technology and Application

 


ROAD LIGHTING
Fundamentals, Technology and Application

 


Prof. Ir. Wout van Bommel heeft ruim 45 jaar ervaring op het gebied van straat-, sport-, kantoor-, industriŰle en architectonische verlichting (binnen en buiten). Na zijn pensionering bij Philips Lighting adviseert hij als onafhankelijk lichtconsultant, vanuit zijn  grote internationale ervaring,  lichtontwerpers, onderzoekers, bedrijven, gemeenten en overheidsinstanties. Hij beoordeelt ook specificaties van verlichtingsinstallaties op hun kwaliteit (certificering). Hij geeft lezingen in het Nederlands, Engels en Duits op congressen, en symposia en geeft workshops en cursussen. Hij is beschikbaar als persoonlijke begeleider (tutor) voor beginnende sprekers en voor diegenen die hun presentaties over verlichting willen verbeteren.

Al meer dan 20 jaar is Wout van Bommel ook gespecialiseerd in het nieuwe vakgebied "niet-visuele biologische effecten van licht" die gezondheid en welzijn be´nvloeden. Hij geeft hierover basis- en geavanceerde lezingen voor vakgenoten en voor andere ge´nteresseerde groepen.

Duurzaamheid is essentieel bij verlichting, vooral ook omdat verlichting 20% van de wereldelektriciteit gebruikt. Een goede definitie van duurzaamheid in het kader van verlichting is "de juiste balans tussen de positieve effecten van verlichting op levende wezens en de negatieve impact van die verlichting op het milieu". Duurzaamheid vraagt daarom om toepassing van de juiste lichtproducten maar ook om een juiste verlichtingsspecificatie gebaseerd op de laatste normen, aanbevelingen en ontwikkelingen. Op beide onderdelen is Wout van Bommel gespecialiseerd.

Bekijk van Bommel's Philips Academy Webinar "Mesopic Vision and Road Lighting: the real story"