JOS. DONDERS (1867-1960) is samen met een klein aantal andere Tilburgse architecten in hoge mate verantwoordelijk geweest voor het beeld van Tilburg zoals dat in de eerste helft van de vorige eeuw is ontstaan. Kenmerkend voor Jos. Donders is dat hij zich tijdens zijn gehele actieve periode (ca. 1900-1940) bleef bezighouden met een groot scala aan verschillende gebouwtypes. Dat scala omvatte statige fabrikantenwoningen, villa’s, herenhuizen, twee- en drie- onder-één-kap woningen, arbeiderswoningen, boerderijen, cafés, winkels, scholen, kloosters, kerken en fabrieken. Het is boeiend en leerzaam om aan de hand van zijn gebouwen Tilburg en een stuk van de Tilburgse geschiedenis te ontdekken. Tien van de panden zijn beschermd als rijksmonument, 31 als gemeentelijk monument en nog eens 9 als gemeentelijk beschermd stadsgezicht.

Toen het kantoorpand van Architectenbureau Jos. Donders in 1978 gesloopt werd zijn alle documenten via de gemeente-reiniging definitief verdwenen. Zo’n 15 jaar geleden begon de samensteller van deze Website, als kleinzoon van Jos. Donders, interesse te krijgen in "wat opa nu eigenlijk gebouwd had" en begon een systematische speurtocht naar ‘Jos. Donders’ panden.

Deze website geeft een overzicht van het totale oeuvre van Jos. Donders (nu zo'n 270 panden) aan de hand van foto's van de situatie van nu, van bouwtekeningen en ook van historische foto's. In 2010 verschijnt er een boek met veel meer gegevens en foto's.

Het is onbekend hoe groot het totale oeuvre van Jos Donders was. De samensteller van deze Site houdt zich aanbevolen voor informatie over Donderspanden die niet op deze Website staan.