VAN BOMMEL ALLERLEI

horizontal rule

Aantal van Bommels:

bulletin het Nederlandse telefoonboek staan 1331 van Bommels
(1996)
bulletin het Belgische telefoonboek staan 73 van Bommels
waarvan veel in Lommel (die Lommelse van Bommels stammen  allemaal van de van Bommels in Bergeijk, Nederland) (1997)
bulletin het Duitse telefoonboek staan 24 van Bommels
(1997)

Straatnaam-van Bommels:

bulletin Weert is een van Bommelstraat (genoemd naar bisschop van Bommel van Luik: van "onze" Religieuzen-tak. Weert heeft een tijdje tot het bisdom van Luik behoord. Bisschop van Bommel heeft er voor gezorgd dat het Stedelijk College van Weert verheven is tot Bisschoppelijk college).
bulletin Wassenaar is een van Bommellaan. Helaas bestaat er geen enkele relatie met een van Bommel. De Laan is vernoemd naar de eigenaren van het inmiddels gesloopte kasteel Persijn, de adelijke familie van Bemmel.
bulletin Venlo is een W. van Bommelstraat (genoemd naar: Willem van Bommel uit Emmerik, 1567-1600, architect en bouwmeester, o.a. van het stadshuis in Venlo).
bulletin Nijmegen is een Pastoor van Bommelstraat (genoemd naar Adolphus van Bommel rond 1400  pastoor van de St. Stephenskerk).
bulletin Helmond is een Frans van Bommelstraat (genoemd naar de eerste fractieleider in de gemeenteraad van Helmond van de SDAP en later van de PvdA. Hij leefde van 1894-1958).
bulletin Doetichem is een van Bommelstraat (genoemd naar A.M.C. van Bommel, burgemeester van Doetichem 1884-1894).
bulletin Diepenveen is een L. van Bommelweg

Genealogische en geschiedkundige van Bommel publicaties:

bullet"Vier eeuwen van Bommel", Wout van Bommel, 1995 (o.a. in archieven van Tilburg, (rijksarchief) den Bosch, Oosterhout, CBG den Haag, NGV Naarden)
bullet"Van Bommel, waar kom je vandaan", drs. H. van Bommel, 1976 (o.a. gemeentearchief den Haag)
bullet"De Haagse van Bommels", drs. H. van Bommel, 1999 (zie rubriek: "Links" )
bullet"Het geslacht van Bommel vanaf Jan Wylm van Bommel geboren ca. 1515 tot heden", Mathieu van Bommel (o.a. in rijksarchief den Bosch)
bullet"Een traditie in kwaliteit 1734-1994, van Bommel schoenfabriek", 1994, A.P. Wolfs (o.a. archief Oisterwijk)
bullet"De Moergestelse schoenmakers Op Goede Leest Geschoeid", 1995, R.A.L. Severijns, A.M.P. Wolfs, A.P. Wolfs (o.a. archief Oisterwijk)
bullet"Seer oploopende en dangereus om met om te gaan, Michiel van Bommel (1669-1763), eerste textielfabrikant te Tilburg", 1998, Gerard van Gurp (Tilburg, tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur, jaargang 16, nr. 2 september 1998)
bullet"De betekenis van C.R.A. van Bommel (bisschop) voor de Noordelijke Nederlanden", 1956, Dr. A.F. Manning (o.a. rijksarchief den Bosch, archief Leiden)  (wie weet waar ik nog aan een exemplaar kan komen?)
bullet"De familie Van Bommel 150 jaar in Lommel" , Rini van Bommel, Pierre Verdonck, 1998, (Lommel, BelgiŽ)

graag informatie over andere van Bommel publicaties naar Email: wout11@ chello.nl