BINNENVERLICHTING:

De Europese norm NEN-EN 12646-1 deel 1 “Werkplekverlichting binnen” gepubliceerd in 2003 introduceert een nieuwe term en een nieuw criterium : "de verlichting van het taakgebied". Dit betekent dat  lichtontwerpers meer dan ooit de mogelijkheid hebben om interessante en visueel stimulerende werkomgevingen te creëren. De uitdaging, zeker ook in het kader van duurzaamheid, is echter om die installaties energievriendelijk en kostenefficiënt te maken. Zoals bij andere lichttoepassingen is ook hier het gebruik van de juiste lichtproducten in combinatie met de juiste specificatie van de installatie bepalend. Intelligente verlichting maakt daglicht- en aanwezigheidafhankelijke regeling mogelijk om zo het energieverbruik verder te minimaliseren. Hierbij moet een juiste balans gevonden worden tussen automatische en gebruikers gecontroleerde instellingen.
Een toekomstige versie van de Europese norm moet ook rekening houden met niet-visuele effecten van licht om tot echt gezonde verlichting te komen. Natuurlijk kunnen we met de juiste expertise nu al beginnen gezonde dynamische verlichtingsinstallaties te ontwerpen en installeren.

Een belangrijke verandering in de 2003 norm is de introductie van een nieuw verblindingsbegrenzing-systeem: het “unified glare rating” systeem (UGR). Het maakt de keuze van armaturen op basis van fabrikantgegevens moeilijker dan in het vroegere Nederlandse systeem. Een team van specialisten onder leiding van van Bommel heeft daarom een fotometrisch diagram ontwikkeld dat armaturenselectie ook met het nieuwe UGR systeem weer eenvoudig  maakt. Het gebruik van deze diagrammen wordt aanbevolen door de  Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde, NSVV.

Het plaatje toont een voorbeeld van een UGR diagram voor een bepaald kantoorverlichtingsarmatuur.