Nieuwsflits, 16 mei 2019:
Vandaag, op de UNESCO Internationale dag van het Licht, is het nieuwe boek "Interior Lighting" van Wout van Bommel aangekondigd op een event van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde. Het boek wordt in de zomer van 2019 bij Springer gepubliceerd.
Nieuwsflits, april 2019:
Op 10 maandagavonden verzorg ik weer een reeks van 10 lichtcolleges op het bureau van de NSVV in Ede, november 2019 t/m februari 2020. Inlichtingen en inschrijven: NSVV Verlichtings Collegetour.
Nieuwsflits, februari 2019:
Wout van Bommel ontvangt als eerste de naar hem vernoemde "NSVV Wout van Bommel award". Deze award zal voortaan jaarlijks door de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde worden uitgereikt.


INTERIOR LIGHTING
Fundamentals, Technology and Application

 


ROAD LIGHTING
Fundamentals, Technology and Application

 


Prof. Ir. Wout van Bommel heeft ruim 45 jaar ervaring op het gebied van straat-, sport-, kantoor-, industriŰle en architectonische verlichting (binnen en buiten). Na zijn pensionering bij Philips Lighting adviseert hij als onafhankelijk lichtconsultant, vanuit zijn  grote internationale ervaring,  lichtontwerpers, onderzoekers, bedrijven, gemeenten en overheidsinstanties. Hij beoordeelt ook specificaties van verlichtingsinstallaties op hun kwaliteit (certificering). Hij geeft lezingen in het Nederlands, Engels en Duits op congressen, en symposia en geeft workshops en cursussen. Hij is beschikbaar als persoonlijke begeleider (tutor) voor beginnende sprekers en voor diegenen die hun presentaties over verlichting willen verbeteren.

Al meer dan 20 jaar is Wout van Bommel ook gespecialiseerd in het nieuwe vakgebied "niet-visuele biologische effecten van licht" die gezondheid en welzijn be´nvloeden. Hij geeft hierover basis- en geavanceerde lezingen voor vakgenoten en voor andere ge´nteresseerde groepen.

Duurzaamheid is essentieel bij verlichting, vooral ook omdat verlichting 20% van de wereldelektriciteit gebruikt. Een goede definitie van duurzaamheid in het kader van verlichting is "de juiste balans tussen de positieve effecten van verlichting op levende wezens en de negatieve impact van die verlichting op het milieu". Duurzaamheid vraagt daarom om toepassing van de juiste lichtproducten maar ook om een juiste verlichtingsspecificatie gebaseerd op de laatste normen, aanbevelingen en ontwikkelingen. Op beide onderdelen is Wout van Bommel gespecialiseerd.

Bekijk van Bommel's Philips Academy Webinar "Mesopic Vision and Road Lighting: the real story"