BIOGRAFIE:

Jos. Donders werd op 7 april 1867 in Tilburg geboren en overleed op 93-jarige leeftijd in Tilburg op 19 december 1960. Zijn vader, Jan Baptist Donders, was aannemer en timmerman in Tilburg. In 1895 overleed zijn vader op 59 jarige leeftijd. Intussen had Jos les genomen in bouwkundig tekenen aan de Burgeravondschool in Tilburg en het Teeken Instituut in Breda. Hij verwierf in 1891 een medaille van de academie in Brussel. Rond 1900 was hij gemachtigd om gebouwen te taxeren en begon hij ook eigen gebouwen als architect te ontwerpen. Hij deed dit aanvankelijk onder de naam "Jos. Donders" en later onder de naam "Architectenbureau Jos. Donders". Zijn oudst bekende gebouw, aan de Gasthuisring 65-67, dateert uit 1898. Jos bleef tot op hoge leeftijd naar het kantoor in de Langestraat gaan. Zijn zoon Jan kwam in 1926 en zoon Piet in 1932 in de zaak. Vanwege de toenemende invloed van zijn zonen worden Jos. Donderspanden, ondertekend door Jos. Donders of door architectenbureau Jos. Donders, van na 1939 hier niet behandeld. Na de tweede wereldoorlog was Jos, toen ver in de zeventig, nog actief bij het taxeren van oorlogschade aan Tilburgse panden.

Het echtpaar Jos Donders en Anna Hendrikx woonde vanaf 1909 in het door Jos zelf gebouwde huis aan de Poststraat 42. Zij kregen 2 zonen en 7 dochters en 63 kleinkinderen. (Klik hier voor genealogie Donders).

 

Zijn werk omvatte statige fabrikanten-woningen, villa’s, herenhuizen, twee- en drie- onder-één-kap woningen, arbeiderswoningen, boerderijen, cafés, winkels, scholen, kloosters, kerken en fabrieken. Zijn eerste ontwerpen zijn vaak in Neorenaissance stijl uitgevoerd. Geleidelijk maken Neorenaissance decoraties plaats voor Jugendstil elementen met tegeltableauversieringen en hardstenen of smeedijzeren balustrades. Vanaf 1910 zien we Jugendstil elementen soms veranderen in een Art Deco uitvoering. Rond 1925 gaat zijn stijl in de richting van de expressionistische Amsterdamse School met als prachtig voorbeeld het Theresia lyceum aan de Oude Dijk en in de richting van de meer traditionalistische Delftse School waarvan in de wijk Zorgvliet voorbeelden te vinden zijn. Bij de ontwikkeling van deze laatste stijlen is er zeker een steeds belangrijkere invloed van zoon Jan geweest.